(Op een paarse achtergrond verschijnt het gele logo van Earcatch.) VOICE-OVER: Nu is er Earcatch. (Een animatie.) De Earcatch-app levert audiodescriptie via je smartphone of tablet. Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem beschrijft wat er in beeld te zien is. Dit biedt mensen die blind of slechtziend zijn een optimale filmbeleving. (Een lachende smiley maakt plaats voor een vraagteken.) Hoe werkt het? Installeer de app gratis op je smartphone of tablet. (Een lijst met filmtitels.) Selecteer uit het Earcatch-aanbod de film die je in de bioscoop gaat bezoeken en download vervolgens de bijbehorende audiodescriptie, gewoon thuis via je wifi. (De film Gooische Vrouwen II is geselecteerd.) Neem je smartphone mee naar de bioscoop, zet je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film begint. (Op het scherm van een smartphone staat een gele 'E'. Om de letter cirkelt een boogje.) Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is. (Een bioscoopgordijn schuift open. Vervolgens verschijnt er een fragment uit Gooische Vrouwen II.) EEN MAN GILT AUDIODESCRIPTIE: Helemaal in paniek rent Yari de oprit van de villa van de Morero's op. De limousine stopt en de vriendinnen stappen uit. (De film Gooische Vrouwen II gaat verder op een videoscherm dat boven een bank hangt.) VOICE-OVER: Ook thuis kun je genieten van Earcatch. Bekijk films en series via televisie, dvd of video on demand en beluister de audiodescriptie via de app. (Het videoscherm en de bank verdwijnen.) Download Earcatch nu in de App Store of Google Play. Films kijk je samen met Earcatch. (Op een paarse achtergrond staat het gele logo van Earcatch, dat bestaat uit het woord ‘Earcatch’ in hoofdletters in een rechthoek.)
Installeer de app op je smartphone of tablet. Selecteer de film of serie die je gaat kijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film of serie begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is.
Ook als je een visuele beperking hebt is het fijn om met vrienden of familie eropuit te gaan. Samen naar de film gaan zat er tot op heden vaak niet in. Bioscopen moesten dure apparatuur aanschaffen om films toegankelijk aan te bieden aan blinden en slechtzienden. Bartiméus Fonds (voorheen Bartiméus Sonneheerdt) en Soundfocus hebben daarom Earcatch ontwikkeld, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen in elke bioscoop te genieten van Nederlandse filmvoorstellingen en zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij.
Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn.
Een geschikte smartphone of tablet en een koptelefoon. Als je naar de bioscoop gaat, zorg dan dat je apparaat voldoende is opgeladen.
Earcatch is geschikt voor zowel iOS als Android.
De minimale eisen voor iOS: iOS 9 en hoger
De minimale eisen voor Android: Android versie 6.0 en hoger
Earcatch werkt op iPads vanaf iOS 7.1. Voor Android werkt Earcatch vanaf versie 4.1. Let op: Er zijn tientallen Android-tablets op de markt die erg uiteenlopen wat betreft prijs en kwaliteit. De werking van Earcatch is niet op elk van deze tablets getest en kan ook niet zonder meer worden gegarandeerd.
Voor het toevoegen van nieuwe audiodescriptie moet je verbinding maken met het internet. Daarna staat de audiodescriptie in de lijst 'mijn films en series' en kan deze gebruikt worden zonder internetverbinding. Daardoor is het ook mogelijk om Earcatch te gebruiken in de bioscoop.
Er zijn geen kosten, zowel de app als de beschikbare audiodescriptie is gratis.
Ja, omdat Earcatch luistert naar het filmgeluid, ben je niet afhankelijk van faciliteiten in de bioscoop. Met de Earcatch-app zorg je zelf voor audiodescriptie bij de film.
Het actuele aanbod van films en series is beschikbaar in de app. Ook op deze website kan het aanbod bekeken worden. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe releases, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Twitter.
Zodra je op afspelen drukt, wordt er een unieke digitale vingerafdruk gemaakt van het omgevingsgeluid. Binnen een aantal seconden weet Earcatch precies op welke plek in de film of serie je bent en zal de audiodescriptie afgespeeld worden.
Veel bioscopen beschikken niet over wifi en onderdrukken soms het mobiele netwerk. Het is dus verstandig om de audiodescriptie van je film naar keuze thuis al te downloaden.
Absoluut. Earcatch laat alleen de audiodescriptie horen. Het originele filmgeluid hoor je via het zaalgeluid van de bioscoop of via je televisie thuis.
Nee, je beluistert de audiodescriptie via een koptelefoon of oortje, daar hebben anderen geen last van.
Je kunt speakers en gehoorapparaten die dit ondersteunen via bluetooth koppelen aan je telefoon of tablet waarop je de audiodescriptie afspeelt. De audiodescriptie zal dan te horen zijn via het gehoorapparaat of andere speakers.
Jazeker. Behalve mensen met een visuele beperking, zijn er meer doelgroepen die wat aan audiodescriptie kunnen hebben. Het kan nuttig zijn voor mensen met autisme, omdat audiodescriptie vaak emoties en gezichtsuitdrukkingen benoemt, die voor sommige mensen moeilijk te interpreteren zijn. Ook kun je de audiodescriptie inzetten om te focussen op bepaalde dingen, of kun je het beluisteren terwijl je andere dingen zit te doen en wel je film of serie wil volgen, terwijl je niet naar je televisie of computerscherm kijkt.
Earcatch heeft toegang nodig tot de microfoon van je smartphone of tablet om te luisteren naar de film of serie die je kijkt. Zolang je hier geen toestemming voor geeft, is het niet mogelijk om audiodescriptie af te spelen. Je kunt Earcatch toestemming geven om de microfoon te gebruiken zodra je de app opstart.
Earcatch blijft steeds controleren of de audiodescriptie synchroon loopt. Mocht het toch misgaan, dan kun je de audiodescriptie te allen tijde handmatig pauzeren en weer hervatten. Als de film of serie die je kijkt gepauzeerd wordt (bijvoorbeeld voor een reclameonderbreking), zul je Earcatch zelf moeten pauzeren.
Het is belangrijk dat je de juiste film of serie hebt geselecteerd. Als je een verkeerde titel hebt gekozen, kan Earcatch geen audiodescriptie afspelen.
Het kan soms even duren voordat het geluid van de film of serie herkend wordt. Als Earcatch moeite heeft om het geluid te herkennen, kunnen de volgende dingen helpen:
Het kan zijn dat je in je instellingen de functie iCloud Private Relay of Privédoorgifte in iCloud aan hebt staan. Hierdoor wordt je IP-adres niet herkend als Nederlands en krijg je de internationale bibliotheek te zien. Schakel de functie iCloud Private Relay uit. Is hiermee je probleem niet opgelost? Stuur dan even een mail naar contact@earcatch.nl.