Wat is Earcatch?
De gratis app Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films, televisieseries en voorstellingen. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. In het theater werkt het synchroniseren niet op basis van geluid, maar maakt de gebruiker in de zaal verbinding met de Earcatch-server.
Dankzij Earcatch is het audiodescriptie-aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker.
Audiodescriptie?
Audiodescriptie (AD) is de techniek die onder meer film, televisie en theater toegankelijk maakt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Het geluid van de film/serie/voorstelling wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een stem visuele elementen zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.
Waarom Earcatch?
In Nederland en België samen zijn er zo’n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan de bioscoop of het filmtheater zat er voor hen vaak niet in. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen ze nu laagdrempelig toch genieten van film-, televisie- en theaterproducties.
Hoe werkt het?
Gebruikers van Earcatch downloaden thuis het audiodescriptiebestand van de film, serie of voorstelling naar keuze op hun smartphone of tablet. Wanneer de film of serie begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. In het theater maakt de gebruiker in de zaal verbinding met de Earcatch-server en drukt op afspelen zodra de voorstelling begint.
De gebruiker luistert via een koptelefoon of oortje naar de audiodescriptie.
Status
Er is een structureel groeiend aanbod van Nederlandse films, documentaires en tv-series. Ook zijn er steeds meer Engelstalige producties beschikbaar.
Earcatch is in 2015 ontwikkeld door Soundfocus, met steun van Bartiméus Fonds en wordt nu beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). SAVT werkt samen met o.a. belangenorganisaties, omroepen, bioscopen, filmfestivals en producenten om audiovisuele toegankelijkheid op het gebied van kunst, cultuur en media te verbeteren.
Vanaf juli 2022 is het mogelijk om Earcatch te gebruiken in het theater, met dank aan AFAS Foundation, Stage Entertainment, Bartiméus Fonds en Soundfocus.
Subcatch
In 2019 is de app Subcatch gelanceerd: de tegenhanger van Earcatch voor mensen met een auditieve beperking. Met Subcatch kunnen mensen in de bioscoop ondertiteling voor doven & slechthorenden (OTD&S) meelezen op hun smartphone of tablet.
Logo's
Download hier de Earcatch-logo's (inclusief richtlijnen).
Download hier het AD-logo (audiodescriptie).
Foto's
Wij hebben foto's beschikbaar ter promotie van Earcatch. Deze zijn rechtenvrij te gebruiken bij vermelding van Earcatch.
Download hier de foto's van Earcatch in de bioscoop.
Download hier de foto's van Earcatch thuis.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT): info@savt.nl, +31 35 208 55 24.
Earcatch-app beschikbaar voor musicals.
Disney’s Aladdin, TINA - De Tina Turner Musical en 14 het verhaal van Johan Cruijff nu ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
Download hier het persbericht: Earcatch-app beschikbaar voor musicals.
Klik op onderstaande links voor meer (pers)informatie over de verschillende musicals:
Disney's Aladdin
Tina - De Tina Turner Musical
14 het verhaal van Johan Cruijff
Voor meer informatie over de update van de app, kun je de nieuwsbrief lezen die verstuurd is naar Earcatch-gebruikers: Klik hier voor de nieuwsbrief.
Persbericht: Earcatch-app beschikbaar voor musicals
Disney’s Aladdin, TINA - De Tina Turner Musical en 14 het verhaal van Johan Cruijff nu ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
Ouder:
Artikel Annemiek van Munster over audiodescriptie bij Wie is de Mol? 05-10-2020
Persbericht Earcatch - Wie is de Mol? 27-08-2020
Informatie voor bioscopen:
Zie voor specifieke informatie, de pagina Voor bioscopen.