Earcatch - de audiodescriptie app

Naar de inhoud
(navigatiemenu overslaan)

Voor bioscopen en theaters

EARCATCH Vertelt wat je niet ziet!

Earcatch is een app die ervoor zorgt dat ook mensen met een visuele beperking kunnen genieten van films, series en voorstellingen, in de bioscoop, in het theater of thuis op de bank.


Documenten speciaal voor bioscopen:
Infosheet bioscopen (kleur)
Infosheet bioscopen (wit)
Earcatch & Subcatch Handleiding voor bioscopen

Documenten speciaal voor theaters:
Infosheet theaters
Binnenkort volgt ook een handleiding met extra informatie voor theaters waar voorstellingen worden voorzien van audiodescriptie via Earcatch.

Logo's
Download hier de Earcatch-logo's (inclusief richtlijnen).
Download hier het AD-logo (audiodescriptie).

Foto's
Wij hebben foto's beschikbaar ter promotie van Earcatch (en Subcatch). Deze zijn rechtenvrij te gebruiken bij vermelding van Earcatch/Subcatch.
Download hier de foto's van Earcatch en Subcatch in de bioscoop.

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT): .


Algemene informatie:

Wat is Earcatch?
De gratis app Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films, televisieseries en voorstellingen. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. In het theater werkt het synchroniseren niet op basis van geluid, maar maakt de gebruiker in de zaal verbinding met de Earcatch-server.
Dankzij Earcatch is het audiodescriptie-aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker.

Audiodescriptie?
Audiodescriptie (AD) is de techniek die onder meer film, televisie en theater toegankelijk maakt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Het geluid van de film/serie/voorstelling wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een stem visuele elementen zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Waarom Earcatch?
In Nederland en België samen zijn er zo’n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan de bioscoop of het filmtheater zat er voor hen vaak niet in. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen ze nu laagdrempelig toch genieten van film-, televisie- en theaterproducties.

Hoe werkt het?
Gebruikers van Earcatch downloaden thuis het audiodescriptiebestand van de film of serie naar keuze op hun smartphone of tablet. Wanneer de film begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. In het theater maakt de gebruiker in de zaal verbinding met de Earcatch-server en drukt op afspelen zodra de voorstelling begint. De gebruiker luistert via een koptelefoon of oortje naar de audiodescriptie.

Status
Er is een structureel groeiend aanbod van Nederlandse films, documentaires en tv-series. Ook zijn er steeds meer Engelstalige producties beschikbaar.
In 2022 is de theaterfunctionaliteit van Earcatch gelanceerd: Sinds 6 juli 2022 is het mogelijk om vooraf opgenomen audiodescriptie aan te bieden bij voorstellingen. De eerste drie theaterproducties waarbij AD via Earcatch wordt aangeboden zijn: Disney's Aladdin, 14 het verhaal van Johan Cruijff en Tina - De Tina Turner Musical. De toepassing in het theater is mogelijk gemaakt door AFAS Foundation, Bartiméus Fonds, Stage Entertainment en Soundfocus.

Earcatch is ontwikkeld door Soundfocus, met steun van Bartiméus Fonds en wordt nu beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). SAVT werkt samen met belangenorganisaties, omroepen, bioscopen, filmfestivals en producenten om audiovisuele toegankelijkheid op het gebied van kunst, cultuur en media te verbeteren.

Subcatch
In 2019 is ook de app Subcatch gelanceerd: de tegenhanger van Earcatch voor mensen met een auditieve beperking. Met Subcatch kunnen mensen in de bioscoop ondertiteling voor doven & slechthorenden (OTD&S) meelezen op hun smartphone of tablet.