Earcatch - de audiodescriptie app

Naar de inhoud
(navigatiemenu overslaan)

Voor bioscopen

EARCATCH - De app die vertelt wat je niet ziet!

Earcatch zorgt ervoor dat ook blinde en slechtziende mensen kunnen genieten van film en televisie, in de bioscoop of thuis op de bank.


Documenten speciaal voor bioscopen en filmtheaters:
Infosheet bioscopen (kleur)
Infosheet bioscopen (wit)
Earcatch & Subcatch Handleiding voor bioscopen

Logo's
Download hier de Earcatch-logo's (inclusief richtlijnen).
Download hier het AD-logo (audiodescriptie).

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT): info@savt.nl.


Algemene informatie:


Wat is Earcatch?
De gratis app Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films en televisieseries. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie-aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker. Audiodescriptie is de techniek die onder meer film en televisie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid van de film wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een voice-over visuele elementen uit de film zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Waarom Earcatch?
In Nederland en België samen zijn er zo’n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan de bioscoop of het filmtheater zat er voor hen vaak niet in. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen ze nu laagdrempelig toch genieten van film- en televisieproducties.

Hoe werkt het?
Gebruikers van Earcatch downloaden thuis het audiodescriptiebestand van de film of serie naar keuze op hun smartphone of tablet. Wanneer de film begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. De gebruiker luistert via een koptelefoon of oortje naar de audiodescriptie.

Status
Inmiddels is er een structureel groeiend aanbod van Nederlandse films, documentaires en tv-series. Ook komen er langzamerhand steeds meer Engelstalige producties beschikbaar.

Earcatch is ontwikkeld door Soundfocus, met steun van Bartiméus Fonds en wordt nu beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). SAVT werkt samen met belangenorganisaties, omroepen, bioscopen en filmfestivals om audiovisuele toegankelijkheid op het gebied van kunst, cultuur en media te verbeteren.

Subcatch
In 2019 is ook de app Subcatch gelanceerd, de tegenhanger van Earcatch voor mensen met een auditieve beperking. Met Subcatch kunnen doven en slechthorenden in de bioscoop de ondertitels meelezen op hun smartphone of tablet.